Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Με μια νέα,

Μόνιμη και ευνοϊκή ρύθμιση για τους οφειλέτες

Για το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, 
με "κούρεμα" των προστίμων στο 20% της συνολικής οφειλής, καθώς και πολλές δόσεις, επιχειρεί να λύσει τον γρίφο των ανείσπρακτων οφειλών το ερχόμενο διάστημα η κυβέρνηση.
Το σκεπτικό είναι ότι, καθώς δεν μπορεί να διαγράψει οφειλές, να παρατείνει όσο γίνεται τον χρόνο της αποπληρωμής, έτσι ώστε στο τέλος να εισπράξει ό,τι είναι δυνατόν.
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ έχει ζητήσει αυστηρότερες ρυθμίσεις με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, καθώς και την αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Εσόδων.
Όπως τονίζει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, "περιμένουμε να δούμε την πορεία των εσόδων και τον Φεβρουάριο. Άλλοι δείκτες πήγαν καλά, όπως ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, άλλοι υποχώρησαν, όπως ο ΦΠΑ. Για το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα έχουμε "μαξιλάρι".

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δώσουμε αμνηστία σε φοροφυγάδες. Αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι να διευκολύνουμε όλους όσοι βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και αυτό κάνουμε".

Η τελική πρόταση

Την Τρίτη αναμένεται να οριστικοποιηθεί η τελική πρόταση που θα απαιτήσει και νομοθετική ρύθμιση σε σύσκεψη των τροϊκανών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τον γενικό γραμματέα κ. Παναγιώτη Κοκκόρη και τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει ειδικό ρόλο στην προσπάθεια συγκέντρωσης εισφορών για όλα τα Ταμεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ρύθμιση για το σκέλος των φόρων θα συζητηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια.

Μάλιστα, το τεχνικό κλιμάκιο έχει ζητήσει πιο αυστηρή στρατηγική προτείνοντας όσοι δεν εντάσσονται στη ρύθμιση να φυλακίζονται.
Για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η πρόταση προβλέπει εξόφληση έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις (από 48 σήμερα), με ελάχιστη καταβολή 100 - 250 ευρώ και τα χρέη προς τα Ταμεία, 60 έως 100 μηνιαίες δόσεις για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, εφόσον εφεξής καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές.
Οι ρυθμίσεις για τα Ασφαλιστικά ταμεία

Για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία που υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ μόνο προς το ΙΚΑ προτάθηκε να γίνει ρύθμιση από 60 ως 100 μηνιαίες δόσεις για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν και υπό την προϋπόθεση ότι στο εξής θα καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους.
Για τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και τα άλλα Ταμεία οι τροϊκανοί προτείνουν να αναλάβει την είσπραξη ο μηχανισμός του ΙΚΑ που έχει δίκτυο σε όλη την Ελλάδα.

Θεοχάρης: Κάθε περίπτωση θα κρίνεται ξεχωριστά

Αναφερόμενος στη νέα ρύθμιση, ο ΓΓ Εσόδων Χ. Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, τονίζει ότι θα είναι προσαρμοσμένη ακριβώς στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.
Αποκαλύπτει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και μάλιστα με σύγχρονο τρόπο όπως οι διακανονισμοί που χρησιμοποιούν οι τράπεζες ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις της τρόικας.
Και λέει χαρακτηριστικά: "Το σημερινό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών είναι παρωχημένο. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις τράπεζες που προχωρούν σε ρυθμίσεις όταν οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης. Εμείς θα ζητήσουμε από τους φορολογούμενους, να προτείνουν οι ίδιοι τι μπορούν να πληρώσουν.
Πρέπει να μας αποδείξουν, με στοιχεία, την οικονομική τους κατάσταση ή προκειμένου για επιχειρήσεις, τους ισολογισμούς τους και τις εκθέσεις των ελεγκτών, ότι μπορούν να πληρώσουν. Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα κρίνεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Θα παρέχεται αυτή η ρύθμιση όχι με μηχανιστικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια ότι μπορεί ο υπόχρεος να πληρώσει. Η τρόικα δεν θα πει όχι".
  Προαναγγέλλει και διαγραφή για χρέη που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, αλλά και μείωση των προσαυξήσεων και των επιτοκίων, ώστε να περιορισθεί η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου