Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Αργότερα, ίσως,

 Οι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι ήταν ένας Μεγάλος Ηγέτης.!

Δείτε ήταν ο ηγέτης μιας κυβέρνησης που είχε να δεχτεί κάτω από την κηδεμονία του ΔΝΤ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και να επιβάλει τη χώρα τα μέτρα λιτότητας του με εξαιρετική σκληρότητα, αυτή δεν είναι η πρώτη πιο λαμπρή θέαμα.
Αλλά αν κάποιος παίρνει τον κόπο να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τα πάντα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σε δύο χρόνια-και υπό ποιες προϋποθέσεις - την ισορροπία του είναι ένα άλλο έδαφος. Αντί συντριπτική, όπως έκαναν συχνά, πρώην συνεργάτες του θα πρέπει να τον τιμήσει, κανένας από αυτούς δεν ήταν στη μάχη, όσο δύσκολες και αντιλαϊκές αποφάσεις.

publicité
Εκμυστηρεύτηκε στον Τύπο μετά την έξοδο από την ηγεσία του κόμματός του, είναι μια κάποια πικρία. Όλα τα παράπονα ότι η φόρμουλα για να Νικολά Σαρκοζί , Άνγκελα Μέρκελ και ελληνική πολιτικούς αντιπάλους δεν είναι πλήρως δικαιολογημένη: δεν μπορούμε να κρίνουμε ήρεμα συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των οποίων είναι η ίδια συμμετέχει. Αλλά τη δική του εκδοχή των γεγονότων θα πρέπει να θεωρείται.

Χρόνια εγκατάλειψης

Πρώτη Γιώργος Παπανδρέου αναγνώρισε ότι η χώρα του έχει κακοδιαχείριση και δεν καταλόγισε καμία ευθύνη με τον προκάτοχό του. Ωστόσο Αλεξάνδρου Κωνσταντίνος Καραμανλής διπλά αμαρτήσει. Όχι μόνο δεν κατάφερε να συγκράτηση του ελλείμματος, αλλά είπε ψέματα στους ευρωπαίους ομολόγους του και τους πολίτες της: στις αρχές του 2009, ανακοίνωσε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ για το έτος στη συνέχεια δέχθηκε ένα ποσοστό 6%, δεν λαμβάνουν πάνω από δέκα ημέρες ο Γιώργος Παπανδρέου ήρθε στην εξουσία τον Οκτώβριο για να καταλάβουν ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα περισσότερο από το 10% και, σε τελική ανάλυση, ο Οργανισμός Η Eurostat έχει φτάσει το 13,6%!
Αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα έχει πιο αρχαίες ρίζες. Αυτό τιμά την ευαισθητοποίηση, ακόμα κι αν είναι λίγο αργά: οφείλει να παραιτηθεί σήμερα, είναι επειδή ανήκει σε μια πολιτική τάξη που έχει αποτύχει να ανταποκριθεί στις ευθύνες της. Όντας όχι μόνο ο πρωθυπουργός, αλλά και ο γιος και εγγονός πρωθυπουργών γίνεται πολύ άβολα όταν προκύπτει απόρριψη της χώρας από ένα σύστημα στο οποίο δύο ή τρεις οικογένειες μοιράζονται την εξουσία εναλλάξ.

Λίγο τσιγκούνης Ευρώπη

Μπορεί κανείς να βρει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου υπερβάλλω όταν κατηγορεί η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση δεν έχουν παρακολουθήσει αρκετά την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας του στις υποθέσεις του εγκλήματος, φαίνεται ακόμα εκπληκτικό για να δει ο κλέφτης να καταγγείλει την αδράνεια CST.
Όμως, η χρέωση γίνεται με βάση. Έναρξη της Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ έχει πάντα φαινόταν πολύ μυστηριώδες: πώς θα μπορούσε κανείς σοβαρά ότι η χώρα αυτή, της οποίας η κακοδιαχείριση ήταν εμφανής σε όλους τους παρατηρητές για δεκαετίες, άρχισαν ταυτόχρονα να πληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ; Θα μπορούσε, για πολιτικούς λόγους, να επιστρέψει στην Ελλάδα στο κλαμπ, αλλά στη συνέχεια έπρεπε να την παρακολουθούν πιο στενά. Αυτό δεν έχει γίνει και η ευθύνη μοιράζεται.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν η πρώτη βολή του συναγερμού. Οι οίκοι αξιολόγησης, τόσο γρήγορα να υποβαθμίσει μια χώρα όπου τα λάθη του έχουν έρθει στο φως δεν είχε αντιληφθεί πραγματικά τις αδυναμίες του ελληνικού συστήματος.
Standard & Poors, για παράδειγμα, δεν έχει χτυπήσει τις σημειώσεις του από το Νοέμβριο του 2004 έως τον Ιανουάριο του 2009, οπότε και μειώθηκε κατά μία βαθμίδα στο Α-, αλλά ήταν μόνο μετά τις αποκαλύψεις του Γιώργος Παπανδρέου άρχισε, από τον Δεκέμβριο του 2009 για να διορθώσει τακτικά. Στις 17 Φεβρουαρίου 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε την Ελλάδα διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος , αλλά ήταν μια κανονική εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στην περίπτωση μιας χώρας που ανακοίνωσε έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ, πέντε άλλες χώρες ήταν επίσης εμπλέκονται.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι, όταν η ίδια διαδικασία που ξεκίνησε το 2003 κατά της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι δύο χώρες είχαν ολοκληρώσει ανάρτηση του και μια μεταρρύθμιση του Συμφώνου, η Γερμανία παρέμεινε τέσσερα χρόνια, 2002-2005, πάνω από το ανώτατο όριο.

Λάθη του ζεύγους Μέρκελ-Σαρκοζί

Αυτό το επεισόδιο δεν έχει ξεχαστεί και βοήθησε να τροφοδοτήσει την εχθρότητα της Ελλάδα στην αυστηρή δημοσιονομική ορθοδοξία υπερασπίστηκε σήμερα από την Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί. Βέβαια, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου κατήγγειλε τον τρόπο οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετώπισαν μερικές φορές είναι υπερβολικό. Η δημιουργία ευρωομολόγων απορρίφθηκε δικαίως: Αυτό μπορεί να είναι μια λύση για το μέλλον, στο πλαίσιο της ευρωζώνης κατάφερε σε ένα πιο συλλογικό τρόπο σήμερα, αλλά σε μια κρίση, είναι ν »είχε νόημα. Ωστόσο, είναι αλήθεια, η ανακοίνωση στην Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010, με τη συμβολή του μέχρι ιδιωτών πιστωτών ήταν ένα σοβαρό λάθος, και η Ελλάδα δεν ήταν το μόνο θύμα σε όλη τη ζώνη του ευρώ έχει υποστεί συνέπειες.
Επί της ουσίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε επιβληθεί αυτή η λύση Νικολά Σαρκοζί είχε δίκιο: Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το χρέος της χωρίς αναδιάρθρωση. Ενώ οι ιδιώτες πιστωτές συμφώνησαν τελικά με τη διαγραφή του πάνω από 100 δισ. ευρώ το χρέος, δεν είναι ακόμη απολύτως βέβαιος ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.
Αλλά αυτή η διαφήμιση, με σκοπό να ηρεμήσει πρώτα Γερμανούς φορολογούμενους, ήταν σε μεγάλο βαθμό πρόωρη και θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Jean-Claude Trichet είχε το αναμενόμενο, αυτό συνέβη. Κατανοούμε την πικρία του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έχει δει μέχρι περιέπλεξε ακόμη περισσότερο το έργο του.

Λάθος δημοψήφισμα έκπληξη

Αλλά το πιο ενδιαφέρον τα τελευταία μυστικά του πρώην πρωθυπουργού είναι αλλού. Αυτή είναι η τελευταία εβδομάδα του στην εξουσία και την επιθυμία του να υποβάλει σε δημοψήφισμα το τελευταίο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης. Η απόφαση αυτή εξέπληξε και, ομολογουμένως, δεν είχαμε καταλάβει .
Αλλά αν αυτό είναι αλήθεια ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι είχε ενημερωθεί τουλάχιστον τρεις άνθρωποι-ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, ένα του Eurogroup Jean-Claude Juncker και του έργου AngelaMerkel-του. Ανίκανος να υπολογίζει στην υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είχε το βλέμμα των ανθρώπων. μετά η ιστορία είναι γνωστή .
Τούτου λεχθέντος, δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να έχει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Παπανδρέου έκανε τη βρώμικη δουλειά, θα μπορούσε μόνο να απολύθηκε μετά. Και αν τον διάδοχό του, Λουκά Παπαδήμο, έχει το χρόνο να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προγραμματιστεί πριν από τις εκλογές, η επόμενη Έλληνες ηγέτες θα πρέπει τουλάχιστον να έχουν την ευκαιρία: το πιο δύσκολο κομμάτι έχει γίνει από άλλους, και θα το κάνουν, αν όλα πάνε καλά και δεν είναι πολύ απασχολημένος, την ευκαιρία να καρπωθούν τα οφέλη της ανάκαμψης της Ελλάδα.
Προς το παρόν, μπορούν να songeront για την αποκατάσταση Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ήταν πολύ μόνος στην πιο δύσκολη περίοδο.
Πηγή:Gerard Horny

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου