Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

«Κλειδώνει»

Το καλάθι των αποδείξεων για 2014 
Στα... τυφλά μισθωτοί και συνταξιούχοι επιδίδονται στο «κυνήγι» των αποδείξεων.  
Κι αυτό καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις όσον αφορά το τελικό σχέδιο για το ποιες αποδείξεις θα «μετράνε» στο 100% της αξίας τους και ποιες στο 50% για το 2014.Ωστόσο, φαίνεται να «κλειδώνει» η πρόταση που προβλέπει οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια καυσίμων να «μετράνε» στο 50% της αξίας τους.
Το υπουργείο Οικονομικών μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για το θέμα των αποδείξεων επιχείρησε χθες να δώσει διευκρινίσεις και να καθησυχάσει τους φορολογούμενους. Με ένα ανεπίσημο έγγραφο (non paper) το υπουργείο υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που οι δαπάνες σούπερ μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων συνυπολογισθούν μόνο σε ποσοστό 50% επειδή μειώθηκε δραστικά το ποσοστό των ζητούμενων αποδείξεων -από το 25% του ετήσιου εισοδήματος πέρυσι στο 10% φέτος- δεν θα υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση, παραθέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα από τα οποία προκύπτουν τα εξής:Παραδείγματα Σε περίπτωση μηνιαίας κατανάλωσης 400 ευρώ σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων υπερκαλύπτεται και στην περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, 15.000 ευρώ και 20.000 ευρώ, χωρίς να απαιτείται η συγκέντρωση άλλων αποδείξεων.
  • Σε περίπτωση μηνιαίας κατανάλωσης 200 ευρώ σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων τότε:
  • Για φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ δεν απαιτείται η συγκέντρωση άλλων αποδείξεων.
  • Για φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ απαιτείται η συγκέντρωση επιπλέον αποδείξεων ποσού 300 ευρώ.
  • Για φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτείται η συγκέντρωση επιπλέον αποδείξεων ποσού 800 ευρώ. Το μέτρο συλλογής αποδείξεων άλλαξε φέτος. Μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να μαζέψουν αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους από μισθούς και συντάξεις αντί 25% που ίσχυε πέρυσι. Το ανώτατο απαιτούμενο ποσό αποδείξεων ανέρχεται σε 10.500 ευρώ. Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, θα επιβαρύνονται με φόρο 22% επί της διαφοράς για το ποσό που έμεινε ακάλυπτο.
Οπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, οι αποδείξεις δαπάνης των οποίων μπορούν να προσκομισθούν, δεν προβλέπονται πλέον στον νόμο, αλλά ορίζονται με υπουργική απόφαση (άρθρο 72 παρ. 24 ν. 4172/2013 όπως προστέθηκε με τον ν. 4223/2013).
Ωστόσο η υπουργική απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί, με αποτέλεσμα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να είναι προς το παρόν υποχρεωμένοι να κρατούν όλες τις αποδείξεις που λαμβάνουν μέχρι το υπουργείο να διευκρινίσει ποιες θα «μετρούν» και ποιες όχι.
Και αυτό παρότι πρόκειται για ένα μέτρο που σε διαφορετικές παραλλαγές ισχύει για τέταρτη στη σειρά χρονιά.

πηγή:e-go.gr 

Google+

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου