Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Μετά το μνημόνιο τι ??

Ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου 
την Πέμπτη στο Ζάππειο... 

Με πρόσκληση του Συλλόγου Αποφοίτων Χάρβαρντ.. 
 Την πρώτη του ομιλία, ύστερα από πολύ καιρό σε ελληνικό έδαφος, θα κάνει, την ερχόμενη Πέμπτη, σε ελληνικό έδαφος ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου, από την εποχή που παραιτήθηκε, έχει κάνει μόνο μια ομιλία στην Ελλάδα, εκείνη στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη, πριν από επτά μήνες.
Επρόκειτο για μια ομιλία πλαίσιο, χωρίς αναφορές σε ειδικότερα θέματα και λεπτομέρειες, η οποία, σε ένα βαθμό, επιβλήθηκε και από το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση, αν δεν συμμετείχε, θα ακούγονταν μόνο οι “αλήθειες” του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Κώστα Σημίτη.

Όλο αυτό το διάστημα ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίαζε τις σκέψεις και τις θέσεις του κυρίως με διαλέξεις σε ξένα Πανεπιστήμια τα οποία τον προσκαλούσαν.
Η συγκυρία στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να μιλήσει στην Ελλάδα, αλλά και το θέμα της ομιλίας του, έχουν ιδιαίτερη σημασία και δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσουν εξελίξεις, αν και οι συνεργάτες του αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο επαναδραστηριοποίησής του στο πολιτικό γίγνεσθαι, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Συλλόγου των Ελλήνων αποφοίτων του Χάρβαρντ λίγο διάστημα πριν τις ευρωεκλογές, θεωρείται σημαντικό. Πολύ περισσότερο όταν αυτό το διάστημα είναι αρκετό ώστε το μήνυμα που θα θελήσει να στείλει (αν το κάνει) ώστε να προσληφθεί από τους Έλληνες ψηφοφόρους.
Το θέμα της ομιλίας του κ. Παπανδρέου είναι, επίσης, ιδιαίτερα επίκαιρο, αν και δεν έχει απασχολήσει, μέχρι τώρα τουλάχιστον τα κόμματα, από τα οποία κανένα δεν προτείνει τι πρέπει να γίνει στη χώρα μετά το μνημόνιο. Το θέμα της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού θα είναι: “Μετά το μνημόνιο, τι”;
Υπενθυμίζεται ότι το ερώτημα αυτό το έθεσε, ο κ. Παπανδρέου, πριν από λίγες ημέρες με αφορμή την αλλαγή του νόμου που έδινε δικαίωμα “εκλέγειν” και “εκλέγεσθαι” στους μετανάστες. Και, όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του στο τι πρέπει να γίνει στη χώρα μετά το μνημόνιο.
Ο ίδιος, όπως έκανε πάντα, θεωρεί ότι είναι υποχρέωσή του να κοινοποιήσει τη θέση του για το πως πρέπει να πορευτεί η χώρα μετά το μνημόνιο.
Πολύ περισσότερο που ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση ασχολούνται με το θέμα αυτό, αν και είναι το σημαντικότερο για την πορεία της Ελλάδας και των Ελλήνων τα επόμενα πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου