Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Τελείως αναξιόπιστα ????

Δεν είναι μόνο η αποτυχία των exit polls.

 Είναι και οι δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν και δεν επιβεβαιώθηκαν,
 είναι και εκείνες που μας έκαναν να πέσουμε από τα σύννεφα τον Μάιο του 2012 όταν αποκαλύφθηκε το πραγματικό μήνυμα της κάλπης.
Είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα με τις μετρήσεις. Γράφονται και λέγονται πολλά που αφορούν ζητήματα μεθοδολογίας και την αλλαγή συμπεριφοράς

των πολιτών στους οποίους απευθύνονται οι εταιρείες. Ο,τι και αν φταίει, η ουσία είναι ότι οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται a la carte, με τα κόμματα να τις επικαλούνται ή να τις καταγγέλλουν αναλόγως αν ευνοούνται ή όχι.
Την ίδια ώρα λειτουργούν ως εργαλείο επηρεασμού της κοινής γνώμης προς διάφορες κατευθύνσεις και αξιοποιούνται για την κατασκευή κλίματος και εντυπώσεων.

Το αποτέλεσμα είναι να εμπεδώνεται η καχυποψία των πολιτών απέναντι σε όλα όσα αφορούν την πολιτική. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν δικαίωμα να αυτοπροστατευθούν και υποχρέωση να προστατεύσουν τη δημόσια σφαίρα από την περαιτέρω μόλυνση του αέρα της.

Σε μια χώρα επιρρεπή στον ανορθολογισμό και τις θεωρίες συνωμοσίας, δεν θέλει και πολύ για να αποκτήσει νοσηρότητα η αμφιβολία. Και όταν κανείς δεν πιστεύει κανέναν και τίποτα, το επόμενο βήμα είναι προβλέψιμο.

πηγή: metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου