Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Σοβαρό !!!

Το πρόβλημα ?

Της έλλειψης προσωπικού, αναγκαία η ανακαίνιση του Μουσείου Ζακύνθου ! 
 Η έλλειψη προσωπικού παραμένει μείζον πρόβλημα για την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ζακύνθου που λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού αναμένει την πρόσληψη δύο ατόμων με 7μηνη σύμβαση ως φυλακτικό προσωπικό προκειμένου να ανοίξει και πάλι για το κοινό το Ενετικό Κάστρο της Μπόχαλης, που δυστυχώς παραμένει κλειστό.

 Θυμίζουμε πως εδώ και αρκετούς μήνες, η λήξη των συμβάσεων των φυλάκων που είχαν προσληφθεί για ορισμένο χρόνο σε προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, οδήγησε για ακόμη μια φορά στο κλείσιμο της εισόδου του Κάστρου για το κοινό. 
 Αξίζει να σημειωθεί πως σε ισχύ βρίσκεται πλέον ο νέος Οργανισμός της Υπηρεσίας και εκτός από την νέα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ελ. Παπασταύρου, καθήκοντα ανέλαβε πολύ πρόσφατα και Προϊστάμενος στο Τμήμα Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων. 
Πρόκειται για τον κ. Παύλο Αντωνάτο, που μαζί με την Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Δήμητρα Νικολιά, υποστηρίζει το έργο της Υπηρεσίας, που έχει άμεση ανάγκη εκτός από αρχαιολόγους και φύλακες και από διοικητικό προσωπικό. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την κ. Παπασταύρου, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πρόσληψη 4 εποχιακών φυλάκων αλλά εκκρεμούν και άλλες προσλήψεις. 
 «Η επισκεψιμότητα του νησιού είναι τεράστια και τόσο το Κάστρο όσο και το Μουσείο θα έπρεπε να είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπασταύρου, συμπληρώνοντας πως υπό τις παρούσες συνθήκες κάτι τέτοιο είναι δυστυχώς αδύνατο. 
 Η ίδια σημείωσε πως πέρα από τους φύλακες, η Υπηρεσία έχει ανάγκη από αρχαιολόγους, από λογιστή αλλά και από διοικητικό προσωπικό καθώς το υπάρχον διοικητικό προσωπικό (μόλις ένας υπάλληλος!) δεν μπορεί να υποστηρίξει τον προγραμματισμό και την υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ. 
 Θυμίζουμε πως μεταξύ των προτάσεων που έχει καταθέσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων για την νέα προγραμματική περίοδο είναι και αυτό της ανακαίνισης και νέας μουσειολογικής μελέτης για το Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων.
 «Το κτήριο χρειάζεται μια σοβαρή ανακαίνιση καθώς έχει μια παρωχημένη ηλεκτρομηχανολογική τεχνολογία που πρέπει να αντικατασταθεί, αλλά και επανέκθεση του υλικού. Αυτό χρειάζεται συντονισμένη δουλειά και βοήθεια» σημείωσε η κ. Παπασταύρου. Παρά τα προβλήματα ωστόσο, η νέα Προϊσταμένη στοχεύει σε εκδηλώσεις που θα φέρουν ντόπιους και επισκέπτες στους χώρους στου Μουσείου. 
Μια από αυτές θα είναι η διοργάνωση μιας έκθεσης ζωγραφικής σύγχρονων ελλήνων ζωγράφων, από την συλλογή της ALPHA BANK.
 Σύμφωνα με την κ. Παπασταύρου το Μουσείο Ζακύνθου είναι ένας υπέροχος χώρος με μοναδικής ομορφιάς εκθέματα, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μοναδική ομορφιά χαρακτηρίζει και το σύνολο του νησιού και ευχήθηκε αυτή να μην «κινδυνεύσει» από την ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση. 

 Πηγή: ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου