Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Κάηκε ..?

Ο «Παρθενώνας»





 Της Ζακύνθου Άμπελος στο Κερί. 
 Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καθηγητής: Πραγματικά ισχύει αυτό που είπε κάποιος αυστριακός:
«Κάηκε ο Παρθενώνας της Ζακύνθου».
Είναι ένα από το επτά ελαιόδενδρα στην περιοχή της Μεσογείου που η ηλικία τους ξεπερνάει τα 3.000 χρόνια. 
Αν και η ακριβής ηλικία του δεν μπορεί να επαληθευτεί,  
«Φανταστείτε: Μας δηλώνει – πόσο μεγάλη αξία προσδίδουν όλοι, όσοι επισκέπτονται την Άμπελο».
Σε συνομιλίας μας με τον κ. Αριστοτέλη Μαρτίνη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου
 Είπε ο κ. Μαρτίνης: «Υπήρχαν Ιταλοί, οι οποίοι έρχονταν για την Άμπελο και άνθρωποι από το Ισραήλ απλώς για να επισκεφτούν αυτά τα μνημειακά δέντρα».
 Ένα από αυτά που κάηκε θεωρούν ότι είναι το αρχαιότερο της Μεσογείου, αρχαιότερο από εκείνο της Γεσθημανής που προσευχήθηκε ο Χριστός. 
Όλα αυτά, συνδεόμενα με την ιστορία και τον πολιτισμό, μπορούν να δώσουν μια εναλλακτική βιώσιμη ανάπτυξη στο νησί μας, αυτός είναι ο απώτερος σκοπός μας». 
Δηλαδή μας είπε: «Πέρα από τον αγροτουρισμό που οδηγεί τη Ζάκυνθο σε μια άλλη ανάπτυξη αναδεικνύοντας τον φυσικό και πολιτιστικό της πλούτο, φαίνεται ότι ο ελαιόκαρπος από τα μεγάλης ηλικίας ελαιόδεντρα, από κάποιων εκατοντάδων ετών και πλέον, έχουν πολύ καλύτερα υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες μπορούν να συγκεντρώνουν το ελαιόλαδο από τα δέντρα αυτά, να το ελαιοποιούν και με μια πιστοποίηση στο μέλλον να αυξηθεί το εισόδημά τους». 
Επιπλέον ο κ. Μαρτίνης αναφέρθηκε στις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν ώστε να υπάρχουν χαρτογραφημένα και σωστά χρονολογημένα όλα τα υπεραιωνόβια δέντρα. 
Δήλωσε: «Εμείς θα προχωρήσουμε σε καταγραφή και χαρτογράφηση των μνημειακών ελαιόδεντρων στο Ιόνιο από τη Ζάκυνθο μέχρι την Κέρκυρα και τα Διαπόντια Νησιά, που θα επισκεφτούμε και θα δούμε τι μνημειακά δέντρα υπάρχουν.

Πηγή: imerazante.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου