Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Η Παραποίηση :

 

Της Αλήθειας,

Είναι ακραίος και επικίνδυνος λαϊκισμός.
Ευρύτατη προβολή είχε η παρουσία των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας στην Κομοτηνή, για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, από τον αγωγό TAP, που μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία.
Η κυβέρνηση με την εικόνα της εκδήλωσης, τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και τα ρεπορτάζ των περισσότερων ΜΜΕ, επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι, η Ελλάδα δίνει φυσικό αέριο στην Βουλγαρία, και έτσι αναδικνύεται σε ενεργειακό κόμβο, δηλαδή άλλη μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης.
Ποια είναι η πραγματικότητα όμως;
1. Το φυσικό αέριο το πουλάει το Αζερμπαϊτζάν, χώρα ιδιαίτερα φιλική προς την Τουρκία.
2. Το μεγαλύτερο μέρος του αγωγού TAP, βρίσκεται στην Τουρκία, είναι η πρώτη χώρα μεταφοράς του Αζέρικου φυσικού αερίου, συνεπώς η Τουρκία έχει τον έλεγχο του αγωγού. Η Τουρκία επίσης αγοράζει και την μεγαλύτερη ποσότητα, από τα 10 δις κυβικά μέτρα, που μεταφέρει ετησίως ο αγωγός.
3. Ο αγωγός IGB, ανήκει κατά 50% στην Βουλγαρία, 25% στην Ελλάδα και 25% στην Ιταλία. Θα μεταφέρει 1 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η Βουλγαρία απευθείας με το Αζερμπαϊτζάν.
4. Την πρώτη συμφωνία για τον TAP, και τον μικρό κλάδο του, τον IGB, την έχουν υπογράψει οι τέσσερις χώρες το 2009, τότε που με πίεση των ΗΠΑ, ακυρώθηκε ο αγωγός South Stream, που πάλι μέσω Τουρκίας ή μέσω Βουλγαρίας, θα μετέφερε για τις ίδιες χώρες Ρωσικό φυσικό αέριο.
5. Ασφαλώς, ο αγωγός θα προσφέρει στην ενεργειακή κάλυψη και ασφάλεια, ειδικά με τα σημερινά δεδομένα, στις χώρες που διέρχεται.
Όμως, όπως εύκολα φαίνεται από τα πραγματικά δεδομένα, αν η χώρα μας, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, γίνεται ενεργειακός κόμβος και ισχυροποιείται γεωπολιτικά, τότε τι ακριβώς γίνεται η Τουρκία;
Η αλήθεια βοηθάει να ξέρεις ποιος είσαι και τι μπορείς να κάνεις. Είναι ακραίος και επικίνδυνος λαϊκισμός το αντίθετο.
ΠΗΓΉ: Γιάννης Μαγκριώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου