Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Φραγμό::

 Στις Συνεργασίες..!!!

Του ΠΑΣΟΚ έβαλε ο Μανώλης Όθωνας..!!

5 Ιανουαρίου 2023
Βόμβα έριξε στο ΠΑΣΟΚ από το Κιλκίς ο Μανώλης Όθωνας, με όσα είπε στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου Παραστατίδη «Η Σοσιαλδημοκρατία στο προσκήνιο ξανά;».
Το σημείο 6 της ομιλία του πρώην Υπουργού και Διευθυντή της Φώφης Γεννηματά, ταρακούνησε τους παρευρισκόμενους Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Καμίνη, Γιώργο Φλωρίδη κ.λ.π, ως επίσης ταρακούνησε και τη Χαριλάου Τρικούπη.
Συγκεκριμένα ο κ. Όθωνας αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και τα ενδεχόμενα συνεργασιών είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του. «…Ως κόμμα εξουσίας που έχει την πίστη , την αυτοπεποίθησή και το πάθος να διεκδικήσει την εξουσία και όχι να την επαιτεί ούτε να του απονέμεται ή να του επιβάλλεται από εξωθεσμικά κέντρα για να λειτουργεί ως αναγκαίο κακό ή ως άλλοθι.
Και ναι, κανείς μας δεν θα συμβιβαστεί με ένα ΠΑΣΟΚ «ΚΚΕ του Κέντρου» αλλά σας καλώ να μην συμβιβαστούμε ούτε με ένα ΠΑΣΟΚ «Τσόντα ή Εταίρα του Κέντρου»!
Σας παραθέτουμε ολόκληρη την παράγραφο 6 της ομιλία του Μ. Όθωνα για να έχετε μια καλύτερη εικόνα.
«Η ιχνογράφηση, έστω με αδρές γραμμές, του περιγράμματος για το ποια σοσιαλδημοκρατία είναι επείγουσα ανάγκη να έλθει ξανά στο προσκήνιο στη χώρα, δεν μπορεί να αφήνει σε εκκρεμότητα το ερώτημα με ποιους , δηλαδή ποιοι θα υπηρετήσουν και θα εφαρμόσουν μια τέτοια πολιτική πρόταση.
Εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες ή «άλλοι» που τους υποδύονται ευκαιριακά για λόγους πολιτικής και εκλογικής σκοπιμότητας; ‘Η μήπως κάποιος από τους «άλλους» ως δεσπόζουσα δύναμη με αναγκαστικό συμπλήρωμα εμάς; Η απάντηση είναι για μένα προφανής.
Πράγματι οι κυβερνητικές συνεργασίες με σαφείς και εκ των προτέρων γνωστούς προγραμματικούς όρους θα μπορούσε να είναι η απάντηση για πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα.
Γενικά ισχύει. Στην Ελλάδα, όμως, του 2023 με δεδομένα τις πολιτικές συνθήκες , το πολιτικό σύστημα και τους διαφαινόμενους πολιτικούς συσχετισμούς, ισχύει;
Πιστεύω ότι σήμερα δεν υπάρχουν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας που θα προωθήσει πολιτικές Σοσιαλδημοκρατίας.
Ούτε πιστεύω ότι μια κυβέρνηση με βασικό πυλώνα είτε τη ΝΔ είτε το ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωμα το ΠΑΣΟΚ, που θα συγκροτηθεί με μια προσχηματική προγραμματική συμφωνία που θα μείνει στα χαρτιά, θα δώσει αξιόπιστη και βιώσιμη απάντηση πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας.
Το αντίθετο μάλλον. Μόνο η ισχυρή, πολιτικά, εκλογικά και κοινοβουλευτικά παρουσία ΠΑΣΟΚ θα του δώσει τη δυνατότητα να (επί)βάλλει πολιτικό και προγραμματικό πρόσημο Σοσιαλδημοκρατίας στην κυβέρνηση της χώρας.
Σε κάθε άλλη περίπτωση πιστεύω ότι πρέπει να προτάξουμε να υπηρετήσουμε το λαό και τη χώρα όχι προφανώς ως κόμμα διαμαρτυρίας αλλά ως κόμμα εξουσίας που διατυπώνει, εκφράζει, διεκδικεί και συμβάλλει την προώθηση των κοινωνικών και πολιτικών αιτημάτων της περιόδου με όρους σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας που ναι (!) επιστρέφει ξανά στο προσκήνιο.
Ως κόμμα εξουσίας που δεν έχει όμως την εξουσία ως αυτοσκοπό αλλά ως μέσο υπηρέτησης αρχών, αξιών και πολιτικών επιλογών. Ως κόμμα εξουσίας που έχει την πίστη , την αυτοπεποίθησή και το πάθος να διεκδικήσει την εξουσία και όχι να την επαιτεί ούτε να του απονέμεται ή να του επιβάλλεται από εξωθεσμικά κέντρα για να λειτουργεί ως αναγκαίο κακό ή ως άλλοθι. Και ναι, κανείς μας δεν θα συμβιβαστεί με ένα ΠΑΣΟΚ «ΚΚΕ του Κέντρου» αλλά σας καλώ να μην συμβιβαστούμε ούτε με ένα ΠΑΣΟΚ «Τσόντα ή Εταίρα του Κέντρου»!
Μια τέτοια καθαρή θέση απαιτεί υπερβάσεις και πιθανόν μεταθέτει χρονικά την εφαρμογή πολιτικών που πράγματι είναι επείγουσες για τη χώρα. Αυτό όμως τελικά είναι ευθύνη και απόφαση των πολιτών.
Αναγνωρίζω ότι ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος, επίπονος, ανηφορικός. Δρόμος που δεν οδηγεί κάποιους μονίμως εν αναμονή υπουργούς στο προσκήνιο ξανά αλλά είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει την Σοσιαλδημοκρατία στο προσκήνιο ξανά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου