Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Η Περίφημη :

 Αυτή φράση..!!

 Που αναφέρεται από τον Τίτο Λίβιο.. 
 Ότι ελέχθη προς τους τρομαγμένους Ρωμαίους προ των πυλών της Ρώμης,  από τον αρχηγό των Γαλατών Βρέννο, το 390 πχ και σημαίνει " Ουαί τοις ηττημένοις" ήτοι στα νέα ελληνικά "αλίμονο στους ηττημένους ", παραφρασμένη χρησιμοποιείται επιτιμητικά κατά κόρον στην προεκλογική περίοδο με το (Νεοδημοκρατικό Μητσοτακικό) εφεύρημα της "κυβέρνησης ηττημένων"!

Πολλοί πολιτικοί - η πλειονότητα - δεν γνωρίζουν ιστορία αλλά γράφουν ιστορία!

Με ποιο είδος γραμμάτων ποσώς τους ενδιαφέρει ....γιατί ο πολιτικός κυνισμός υπερχειλίζει και το "μαύρο" ή το "χρυσό" είναι αρχικά δυσδιάκριτα μέσα στην θολότητα ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, κατηγοριών ,συκοφαντιών και ψευδών.....

Αναμασούν συνεχώς ή χειρότερα πιπιλίζουν φράσεις που διάφοροι επικοινωνιολόγοι απαιτούν να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του μοναδικού στόχου ,την κατάληψη της εξουσίας..

Διατείνονται εγωκεντρικά ότι δεν κυβερνούν με " όρους ιστορίας"!

Αναρωτιέμαι πολλές φορές αν κυβερνούν πραγματικά...

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως φαίνεται από τις δικές του δημοσκοπήσεις του ευρύτερα συνεργαζόμενου συστήματος προώθησης προς την εξουσία και διατήρησης του ελέγχου προς ίδιον όφελος, συγκεντρώνει ποσοστό περίπου στο 30% πάνω κάτω.

Σχεδόν το τελευταίο εξάμηνο...κυβερνά με το ποσοστό αυτό Είναι γνωστό ότι ελάχιστες κυβερνήσεις στη σύγχρονη ιστορία έλαβαν ποσοστό άνω του 50%!

Η χώρα μας κυβερνάται σχεδόν μονοκοματικά με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που οδεύει προς πλειοψηφικό ...

Αν συνυπολογίσουμε ότι η αποχή από την ψηφοφορία στις εκλογές υπερβαίνει το 30%  των δικαιουμένων ψήφο, τότε αντιλαμβάνεστε ποιο σύστημα αποδέχεται η δημοκρατία μας και ποία η ποιότητα αυτής....

Το σύστημα της "αναλογικότερης αναλογικής " που ακολουθείται σε αυτή και μόνο την αναμέτρηση, οδηγεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Μια κατεύθυνση που υπηρετείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αρκετές  χώρες...

Τα πολλά και σύνθετα προβλήματα και οι προκλήσεις του μέλλοντος απαιτούν συγκλίσεις προγραμματικές, συνεργασίες και ένωση δυνάμεων.

Ο κατακερματισμός και ή διάχυση δυσκολεύουν τις λύσεις και καθιστούν τους στόχους ....άπιαστους!

Η εισαγωγή και στην πατρίδα μας αυτής της θεσμικής αλλαγής νοοτροπίας  είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τα ιστορικά παραδείγματα της συγκυβέρνησης Δεξιάς ΝΔ- Συνασπισμού της Αριστεράς με το επιχείρημα της " κάθαρσης " που στόχευε στην φυλάκιση του Ανδρέα Παπανδρέου και στην διάλυση του ΠΑΣΟΚ με τα " παμπερς" του Κοσκωτά και των ψευδομαρτύρων εμπόρων ναρκωτικών και της πρόσφατης συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΜΕΝΟΥ )..??

Το 2015-2019 παρόλο που προέκυψαν από ένα λιγότερο αναλογικό σύστημα απέτυχαν να αποτελέσουν υπόδειγμα σύγχρονης διακυβέρνησης λόγω της τυχοδιοκτικότητας των στόχων και της ιδεολογικής αφετηρίας των συνεργασθέντων.

Οι δε συνεργασίες με την επωνυμία της "οικουμενικότητας" και την δεκαετία του ογδόντα και στην δεύτερη δεκαετία αυτού του αιώνα  δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα παρά τις κάποιες θετικές ενδείξεις...

Η συνεχής επίκληση αυτές τις "πονηρές" μέρες για κυβέρνηση "ηττημένων" είναι εντελώς προσχηματική!

 Η μονοκομματική κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη επέλεξε εξαρχής την προσφυγή σε δεύτερη αναμέτρηση. 

Προεξοφλώντας το αποτέλεσμα δεν σέβεται τον λαό και την ετυμηγορία του.

Υποβαθμίζει με τους "τακτικισμούς" την ίδια την δημοκρατία.

Δεν μπορεί να αναγγέλλεις δημόσια  προ μηνός την ημερομηνία των εκλογών και μετά να επισκέπτεσαι  την κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θεσμική ενημέρωση των λόγων διάλυσης της Βουλής και την  προσφυγή στις κάλπες....

Αν αυτό δε σημαίνει απαξίωση τότε πως ονομάζεται αυτή η πολιτική συμπεριφορά;

Πέραν της υποκρισίας και δήθεν επαγγελόμενης δημοκρατικής ευαισθησίας διαβάλλοντας και κινδυνολογώντας πιστεύει ότι θα πάρει εκείνο το εκλογικό ποσοστό που θα του επιτρέψει εκ νέου δεύτερη  θητεία μονοκομματικής διακυβέρνησης με την βοήθεια του νέου  εκλογικού νόμου που ψήφισε μόνον, ο ίδιος!

Στη χειρότερη περίπτωση είναι γνωστές και παραδοσιακά οικογενειακές οι μέθοδοι διάσπασης και προσεταιρισμού για μια συμμαχική διακυβέρνηση μεμονωμένων  "πρόθυμων" "προσωπικοτήτων"....

Όλα αυτά τα "σκοτεινά και ομιχλώδη" αποκρύπτουν την απουσία προγραμματικού λόγου, σύγκρισης και  τελικής επιλογής με γνώμονα  την κρίση δια της λογικής πεπραγμένων και στόχων και όχι δια του θυμικού και επιθυμητικού!

Η Δημοκρατία μας είναι προβληματική  στη λειτουργία της με ευθύνη όλων: Λαού και πολιτικών, με το βάρος να πέφτει περισσότερο στις ηγεσίες.

Η ποιότητά της είναι ανάλογη του πλειοψηφούντος μείγματος πολιτικών και λαού!

Οι πυλώνες της δημοκρατίας Εκτελεστική εξουσία, Κοινοβούλιο, Δικαιοσύνη, Αυτοδιοίκηση, Δημόσια Διοίκηση, ΜΜΕ,  θέλουν πέραν του εκσυγχρονισμού και άξια στελέχη που να υπηρετούν πιστά τις συνταγματικές επιταγές.

Αυτό απαιτεί περισσότερη αποκέντρωση, διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, συμμετοχή, έλεγχο και λογοδοσία.

Δεν νομίζω ότι ο επικεφαλής της συγκεκριμένης  διακυβέρνησης πρεσβεύει ή έχει κατά νουν κάποια από τα ανωτέρω  αναφερόμενα ενδεικτικά  και εν συντομία.

 Το συγκεντρωτικό, αυταρχικό μοντέλο είναι η πολιτική επιλογή του Κ. Μητσοτάκη και του συντηρητικού κόμματος που δεν μπορεί να αποβάλλει τα ακροδεξιά βαρίδια του μαύρου παρελθόντος του...

Πάντα είναι μια ισχυρή μειοψηφία που έχει τον τρόπο να κυβερνάει....μια δημοκρατική πλειοψηφία!

Αυτή η σκιαμαχία περί "ηττημένων " είναι βολική αυτή την στιγμή....

Αποκρύπτει πολλά,παραπληροφορεί, συσκοτίζει....

Επειδή άρχισα με ιστορία θα κλείσω με ιστορία:

Με την συνέχεια της αρχικής!

Ο αρχηγός των Γαλατών Βρέννος μετά από αντιρρήσεις των Ρωμαίων για το σωστό βάρος χρυσού που θα καταβαλλόταν ως λύτρα για την αποχώρηση των Γαλατών από τη Ρώμη, έριξε το ξίφος και τη ζώνη του πάνω στη ζυγαριά των δικών του σταθμών αναφωνώντας "Vae victis"!

Ουαί τοις ηττημένοις!

Επειδή τελικά έλειπε το 1/3 του απαιτούμενου χρυσού, οι Ρωμαίοι ζήτησαν μικρή πίστωση χρόνου προκειμένου να το συμπληρώσουν. Στον χρόνο αυτό επέστρεψε στο μεταξύ ο τέως φυγάς Μάρκος Φούριος Κάμιλλος επικεφαλής ανασυνταγμένων και ενισχυμένων δυνάμεων και, κηρύσσοντας άκυρη τη συνθήκη, σύναψε σπουδαία μάχη κατά την οποία διέλυσε τους Γαλάτες, ελάχιστοι των οποίων και διασώθηκαν

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ξέρω αν γνωρίζει και τι γνωρίζει περί αυτής ταύτης της ιστορίας...

Σίγουρα δεν έχει ουδεμία σχέση με τον αρχηγό των Γαλατών πολύ δε περισσότερο με των Ρωμαίων ....

Σίγουρα δεν φέρνει ξίφος για να αυξήσει το "ειδικό" του βάρος γνωρίζει όμως καλά οποία τύχη περιμένει τους ηττημένους !

Λειτουργεί περισσότερο ως ...ηττημένος!

Γι'αυτό προς γνώση της τωρινής αντιπολίτευσης , της αυριανής πιθανής "κυβέρνησης των ηττημένων", θα κάνει τα πάντα !

Δεν έχει άλλη επιλογή!

Πηγή: Δημήτρης Ψευτογκάς ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου