Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Οι Εργασίες :

 "Του 25ου Συμποσίου της Σύμης,



Εδώ στο Ρέθυμνο, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.!!

George A. Papandreou

Ένα Συμπόσιο, που ξεκίνησε από ένα μικρό νησί, τη Σύμη, σε μια προσπάθεια ώστε νέοι ηγέτες της περιοχής να μπορούν να γνωριστούν και να διαμορφώσουν ένα προοδευτικό Όραμα Ειρήνης και Συνεργασίας για την περιοχή.

Μετά από 25 χρόνια πολλά έχουν γίνει, πολλά θετικά, αλλά τώρα βρισκόμαστε μπροστά στις μεγαλύτερες ίσως προκλήσεις που είχε ποτέ η ανθρωπότητα. Προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή που ζούμε έντονα και αυτές τις μέρες, όπως οι εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη.
Και πολλές άλλες προκλήσεις, που μπορεί μεν να δίνουν τεράστιες δυνατότητες στην ανθρωπότητα, αλλά όμως, εγείρουν και ένα σημαντικό ερώτημα: πώς θα αξιοποιηθούν; Για ειρηνικούς σκοπούς, για την υγεία μας ή για πολεμικούς και συγκρουσιακούς στόχους;
Παράλληλα βεβαίως, έχουμε και τη μεγάλη συγκέντρωση πλούτου και συνακόλουθα, ανισότητας παγκοσμίως, που προκαλεί φτωχοποίηση, ακόμη και λιμούς και βεβαίως, μία συγκρουσιακή κατάσταση.
Το μεγάλο δίλημμα που έχουμε ως κοινωνίες, σε ολόκληρο τον κόσμο, το οποίο βέβαια και θα συζητηθεί στο συμπόσιο, είναι αν μπορούμε να τιθασεύσουμε την αλαζονεία της εξουσίας, αν μπορούμε να έχουμε πιο δημοκρατικές κοινωνίες, αν μπορούμε όλες αυτές τις δυνατότητες να τις χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε πιο δίκαιες κοινωνίες. Μπορούμε την τεχνολογία, τη γνώση, τον τεράστιο πλούτο που διαθέτει η ανθρωπότητα να τον αξιοποιήσουμε δημοκρατικά, συλλογικά, ανθρώπινα ή θα πάμε σε συγκρούσεις, βία, πόλωση και αυτοματισμούς; Αυτά είναι τα μεγάλα διλήμματα, αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα της δημοκρατίας.
Στο συμπόσιο βρίσκονται δημοκρατικοί πολίτες που παλεύουν για τη δημοκρατία. Ψάχνουμε για λύσεις, για το σήμερα, για το μέλλον και δημιουργούμε παράλληλα, ένα παγκόσμιο δίκτυο, ξεκινώντας από δω, από το Ρέθυμνο, από την Κρήτη, ένα δίκτυο που αναδεικνύει και την Ελλάδα ως γεννήτορα ιδεών, προτάσεων και ανθρωπιάς."
Δήλωση μου κατά την έναρξη των εργασιών του 25ου Συμποσίου της Σύμης που διεξάγεται στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου