Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Παγκόσμια:

Ημέρα Παιδιού:



Η Ευρωπαϊκή Ένωση νομοθετεί για την

παιδική κακοποίηση στο ίντερνετ..!!

Νίκος Παπανδρέου:

Η Nομοθεσία για την καταπολέμηση της κακοποίησης των
παιδιών φτάνει σύντομα προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο νόμος προτείνει την εξεύρεση και άμεση ανίχνευση κακοποιητικής συμπεριφοράς και παιδεραστών μέσα από το διαδίκτυο.
Έτσι ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για το πόσο το κράτος έχει το δικαίωμα να ανοίγει την πόρτα της νόμιμης παρακολούθησης στην
«κυβερνoσφαίρα» και να «ξεπεράσουμε» τους περιορισμούς της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Το ερώτημα που τίθεται σε όλους μας είναι αν το αγαθό της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών είναι πιο πολύτιμο και υπερέχει από την προσπάθεια προστασίας των παιδιών, που θα καταργήσει την «ιδιωτικότητα». Πριν πάρει ο αναγνώστης θέση, παραθέτω κάποια στοιχεία που αιτιολογούν την πρόταση.

 – Τουλάχιστον ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα της σεξουαλικής βίας ως τα 18.


– Ένα από τρία παιδιά έχουν κληθεί να προβούν σε άσεμνες σεξουαλικές πράξεις στο διαδίκτυο, είτε ανταποκρίθηκαν είτε όχι.


– Πάνω από τα μισά από αυτά που κλήθηκαν, βίωσαν κάποια μορφή διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης.

– Χειρότερο δε: εξήντα οκτώ τοις εκατό των κοριτσιών και τριάντα τοις εκατό των αγοριών με διανοητικές ή άλλες αναπηρίες έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση ως την ηλικία των 18 ετών.

– Στις ΗΠΑ, όπου κρατείται αρχείο με αναφορές κακοποίησης, το 2021 αναφέρθηκαν 30 εκατομμύρια περιστατικά, με τεράστια αύξηση ανά έτος.

Εξετάστηκαν πολλές επιλογές πριν φτάσει η πρόταση στις 10 του περασμένου Οκτωβρίου σε εμάς τους ευρωβουλευτές. Η πιο «ελαφριά» πρόταση ήταν να προταθεί μόνο ο οικειοθελής εντοπισμός από τις μεγάλες πλατφόρμες όπως οι META, Google, X κλπ.. Στο τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την πιο σκληρή (παρεμβατική) μορφή εντοπισμού. Προτείνει να υποχρεωθούν όλοι οι πάροχοι που λειτουργούν στην Ευρώπη να εντοπίζουν γνωστό «ήδη σταμπαρισμένο» υλικό. Δηλαδή υλικό βεβαιωμένο ότι συνιστά απόδειξη σεξουαλικής κακοποίησης και όχι προσωπικές φωτογραφίες των παιδιών μας στην παραλία. Το λογισμικό θα εντοπίζει και νέο υλικό – δηλαδή που μοιάζει ότι είναι προϊόν σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών προτού ακόμη να έχει επιβεβαιωθεί.

Όμως, η τελευταία πρόταση είναι η πιο παρεμβατική. Το λογισμικό να εντοπίζει και το λεγόμενο GROOMING, δηλαδή τον προσεταιρισμό των παιδιών, ώστε να προλάβει τον παιδεραστή και να τον βρει πάνω στην προσπάθεια. Παράδειγμα: ένας κακοποιός προτείνει «φιλικό» ραντεβού στην παιδική χαρά σε ένα παιδάκι μέσα από το διαδίκτυο. Ή του δείχνει ψεύτικες φωτογραφίες προσπαθώντας να το πείσει ότι είναι και εκείνος 14 ετών (και όχι 54, για παράδειγμα…) Οι πάροχοι θα πρέπει να εντοπίζουν δηλαδή και τις προσπάθειες προσεταιρισμού των παιδιών από τους παιδεραστές – και να τους βρίσκουν οι αρχές πριν γίνει το κακό.

Οι προτεινόμενοι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρησιμοποιούν αναδυόμενες τεχνολογίες (τεχνητή νοημοσύνη, αλγόριθμους) για τον εντοπισμό υφιστάμενου αλλά και του νέου υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Η «σκληρή» πρόταση εντοπισμού ΠΡΙΝ γίνει το κακό σημαίνει ότι ο νόμος θα επιτρέπει την διείσδυση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα, φωτογραφίες, emails και φωνητικές σημειώσεις των χρηστών σε εφαρμογές όπως το Whatsapp, Gmail, και το Viber, άρα όλα αυτά θα μπορούσαν να παρακολουθούνται.

Το τελευταίο μέτρο κτυπάει μια ευαίσθητη χορδή. Βρίσκει αρκετή αντίσταση στο Ευρωκοινοβούλιο, ειδικά μετά τις υποθέσεις παρακολούθησης που σκίασαν την χώρα μας. Κάποιοι στην Ευρωβουλή που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις ισχυρίζονται ότι η υπονόμευση της κρυπτογράφησης θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για αυταρχικά καθεστώτα προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για τον εντοπισμό κριτικής και στην συνέχεια την καταδίωξη αντιφρονούντων.

Υπάρχει, όμως, απάντηση: αυτός ο κανονισμός θα έχει προστατευτικές δικλείδες. Η Ευρώπη είναι μια δημοκρατία, όχι μια δικτατορία. Και ας μην είμαστε απλοϊκοί: σε μια δικτατορία, όταν θέλουν να κατασκοπεύουν τους πολίτες, το κάνουν. Δεν χρειάζονται την άδεια της Ευρώπης.

  Όποιος είναι γονιός ή είναι κοντά στην νέα γενιά, ξέρει ότι σχεδιάζονται προϊόντα στο διαδίκτυο για να δελεάσουν τα παιδιά και να τα κρατήσουν απασχολημένα όσο το δυνατόν περισσότερο. Πεδίο δόξης λαμπρό για υποψηφίους κακοποιούς.


Η «αυτορρύθμιση» δεν έχει πετύχει, κι αυτό είναι ξεκάθαρο από τον αριθμό των παιδικών κακοποιήσεων. Γι’ αυτό θα εισηγηθώ στην πολιτική μου ομάδα των Σοσιαλιστών και με την σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ να νομοθετήσουμε για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα, παρά τις αντιρρήσεις για την ιδιωτικότητα, Τα παιδιά χρήζουν προστασίας και είναι απαραίτητο να αναγκάσουμε τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες να τα προστατεύσουν.

Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε και τα θύματα της ψηφιακής κακοποίησης. Το υλικό παραμένει on-line και κυκλοφορεί, έτσι ώστε τα ίδια τα παιδιά να ξαναζούν τον ίδιο τον εφιάλτη αλλά σε εικονική μορφή. Όσο πιο γρήγορα το σταματήσουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να απαλύνουμε τα τραύματα των παιδιών μας και να τα σώσουμε από μια καταστραμμένη ζωή.

Πηγή: Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου