Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Πάνω από :

122 Εκατομμύρια ..!!

Περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο ..???

Βρίσκονται σε κατάσταση πείνας από το 2019 εξαιτίας της πανδημίας και των επαναλαμβανόμενων καιρικών κρίσεων και συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την παγκόσμια κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής (SOFI) που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από πέντε εξειδικευμένους φορείς των Ηνωμένων Εθνών.


Εάν οι τάσεις παραμείνουν ως έχουν, ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης για την εξάλειψη της πείνας έως το 2030 δεν θα επιτευχθεί, προειδοποιούν ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Διαβάστε Επίσης Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: Μηδενική Φτώχεια - Μηδενική Πείνα - Καλή Υγεία και Ευημερία (Στόχος 1,2,3)
Η έκθεση για το 2023 αποκαλύπτει ότι μεταξύ 691 και 783 εκατομμυρίων ανθρώπων βρέθηκαν σε κατάσταση πείνας το 2022, με το μέσο του διαστήματος να είναι 735 εκατομμύρια. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 122 εκατομμυρίων ανθρώπων σε σύγκριση με το 2019, πριν από την πανδημία COVID-19.

Ενώ ο αριθμός των ανθρώπων σε κατάσταση πείνας σε ολόκληρο τον κόσμο έχει παραμείνει στάσιμος μεταξύ 2021 και 2022, υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο που αντιμετωπίζουν επιδεινούμενες επισιτιστικές κρίσεις. Πρόοδος στη μείωση της πείνας παρατηρήθηκε στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, αλλά η πείνα εξακολουθούσε να αυξάνεται στη Δυτική Ασία, την Καραϊβική και σε όλες τις υποπεριοχές της Αφρικής το 2022.Η Αφρική παραμένει η περιοχή που πλήττεται περισσότερο, με έναν στους πέντε ανθρώπους να αντιμετωπίζει πείνα στην ήπειρο, περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Πέρα από την πείνα
Η επισιτιστική ασφάλεια και η διατροφική κατάσταση παρέμειναν ζοφερές το 2022. Η έκθεση διαπιστώνει ότι περίπου το 29,6% του παγκόσμιου πληθυσμού, που ισοδυναμεί με 2,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δεν είχε συνεχή πρόσβαση σε τρόφιμα, όπως μετράται από τον επιπολασμό της μέτριας ή σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας. Μεταξύ αυτών, περίπου 900 εκατομμύρια άτομα αντιμετώπισαν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια.

Εν τω μεταξύ, η ικανότητα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή έχει επιδεινωθεί σε όλο τον κόσμο: περισσότεροι από 3,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο – ή το 42% – δεν ήταν σε θέση να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή το 2021. Αυτό αντιπροσωπεύει συνολική αύξηση 134 εκατομμυρίων ανθρώπων σε σύγκριση με το 2019.

Εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να υποφέρουν από δυσθρεψία: το 2022, 148 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών (22,3%) ήταν καχεκτικά, 45 εκατομμύρια (6,8%) ισχνά και 37 εκατομμύρια (5,6%) ήταν υπέρβαρα.

Έχει σημειωθεί πρόοδος στον αποκλειστικό θηλασμό, με το 48% των βρεφών ηλικίας κάτω των 6 μηνών να επωφελούνται από αυτήν την πρακτική, κοντά στον στόχο του 2025. Ωστόσο, θα απαιτηθούν πιο συντονισμένες προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων υποσιτισμού για το 2030.

Νέα στοιχεία: Η αστικοποίηση οδηγεί σε αλλαγές στα αγροδιατροφικά συστήματα
Η έκθεση εξετάζει επίσης την αυξημένη αστικοποίηση ως «μέγα-τάση» που επηρεάζει πώς τρέφονται και ποιες τροφές επιλέγουν οι άνθρωποι. Με σχεδόν επτά στους δέκα ανθρώπους να προβλέπεται ότι θα ζουν σε πόλεις έως το 2050, οι κυβερνήσεις και όσοι εργάζονται για την αντιμετώπιση της πείνας, της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού πρέπει να επιδιώξουν να κατανοήσουν αυτές τις τάσεις αστικοποίησης και να τις λάβουν υπόψη κατά την χάραξη πολιτικής.

Ειδικότερα, η απλή έννοια του αγροτικού και αστικού διαχωρισμού δεν επαρκεί πλέον για την κατανόηση των τρόπων με τους οποίους η αστικοποίηση διαμορφώνει τα αγροδιατροφικά συστήματα. Απαιτείται μια πιο σύνθετη προοπτική αγροτικής-αστικής συνέχειας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον βαθμό συνδεσιμότητας που έχουν οι άνθρωποι όσο και τους τύπους συνδέσεων που υπάρχουν μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών.

Για πρώτη φορά, αυτή η εξέλιξη τεκμηριώνεται συστηματικά σε έντεκα χώρες. Η έκθεση δείχνει ότι οι αγορές τροφίμων είναι σημαντικές όχι μόνο μεταξύ των αστικών νοικοκυριών αλλά και σε όλο το αγροτικο-αστικό συνεχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατοικούν μακριά από τα αστικά κέντρα. Τα νέα ευρήματα δείχνουν επίσης πώς η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνεται και στις αστικές και σε αγροτικές περιοχές ορισμένων χωρών.

Δυστυχώς, οι χωρικές ανισότητες παραμένουν. Η επισιτιστική ανασφάλεια επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους που διαβιούν σε αγροτικές περιοχές. Η μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια επηρέασε το 33% των ενηλίκων που ζουν σε αγροτικές περιοχές και το 26% σε αστικές περιοχές.

Η δυσθρεψία των παιδιών εμφανίζει επίσης αστικές και αγροτικές ιδιαιτερότητες: ο επιπολασμός της παιδικής καχεξίας είναι υψηλότερος στις αγροτικές περιοχές (35,8%) από ό, τι στις αστικές περιοχές (22,4%). Η ισχνότητα είναι υψηλότερη στις αγροτικές περιοχές (10,5%) από ό, τι στις αστικές περιοχές (7,7%), ενώ το υπερβολικό βάρος εμφανίζει υψηλότερο κατά τι επιπολασμό στις αστικές περιοχές (5,4%) σε σύγκριση με τις αγροτικές περιοχές (3,5%).

Η έκθεση συνιστά πώς οι πολιτικές παρεμβάσεις, οι δράσεις και οι επενδύσεις πρέπει να καθοδηγούνται από μια ολοκληρωμένη κατανόηση της πολύπλοκης και μεταβαλλόμενης σχέσης μεταξύ του αγροτικο-αστικού συνεχούς και των αγροδιατροφικών συστημάτων για την αποτελεσματική προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής.



Πηγή: Ελένη Τομπέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου