Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Ευγνώμονες :

Στο Ζακ Ντελόρ !!


Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες !!..

Το όραμα σου, το έργο σου.. θα μας καθοδηγεί και θα μας εμπνέει !!.. 

Οφείλουμε να αποδώσουμε τιμές στον Πρωταγωνιστή της Ευρώπης των Λαών !!..
Στον άνθρωπο , που μας έδειξε τη διαφορά της σοσιαλιστικής οπτικής από όλες τις άλλες, σε σχέση με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών..
Ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξέχουσα προσωπικότητα της γαλλικής Αριστεράς, ο αποβιώσας Ζακ Ντελόρ, υπήρξε εκ των βασικών αρχιτεκτόνων της Ενωμένης Ευρώπης..
Από τις Βρυξέλλες, παραμένοντας επικεφαλής της Κομισιόν από το 1985 έως το 1995, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του οράματος της ..
Εμπνεύστηκε και συνέβαλε καθοριστικά στη Νομισματική Ένωση, στο Ταμείο Συνοχής, στα ΕΣΠΑ, στα Μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα , σε συνεργασία με τον Ανδρέα Παπανδρέου, στη συνθήκη Σένγκεν, στις ανταλλαγές φοιτητών, στη μετάβαση από την ΕΟΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα "πακέτα Ντελόρ" διοχέτευσαν στην Ελλάδα 160 δις ευρώ..
Ευθύνη μας το πώς τα αξιοποιήσαμε..
Ήταν η εποχή που γεννιόταν και υλοποιούνταν τα μεγάλα οράματα για την Ευρώπη, που δεν ήταν πλέον μόνο Νομισματική Ένωση, αλλά Ένωση των Λαών, βοηθώντας, με μεγάλη αλληλεγγύη, τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες να συνυπάρξουν, να συμπορευτούν με τις πιο εύρωστες !..
Ήταν η νοοτροπία που ευεργέτησε την Ελλάδα, τους Έλληνες, που τους έδειξε τι σημαίνει Ευρώπη, Ευρώπη της αλληλοβοήθειας, Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ευημερίας των πολιτών, όχι των αριθμών (στην οποία -ευημερια των αριθμών- πίστευε, σημειωτέον, ακράδαντα ο Βολφγκανγκ Σοιμπλε..)..
Αυτή η Ευρώπη των Λαών κι όχι των αριθμών, αυτήν που οραματίστηκε ο Ζακ Ντελόρ και την έχτιζε συνεχώς, ήταν η Ευρώπη που αγαπήσαμε οι Έλληνες, είναι αυτή στην οποία πιστέψαμε κι είναι αυτή που θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε !..
Ευγνώμονες, Ζακ Ντελόρ !! Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες !!..

Το όραμα σου, το έργο σου.. θα μας καθοδηγεί και θα μας εμπνέει !!.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου