Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Να γίνει :

Το ΠΑΣΟΚ ένα κόμμα.!!



Το οποίο μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα

 

 Συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN»,

Το Γεγονός ότι τόσοι πολίτες προστέθηκαν σε αυτούς μας είχαν ήδη γυρίσει την πλάτη,

 Δείχνει κάτι για το πολιτικό σύστημα και τις αντοχές του αυτήν τη στιγμή.  Ένα μέρος του προβλήματος έχει περάσει πλέον και στο κυβερνόν κόμμα, που βρίσκεται σε αποδρομή. Δεν μπορεί πια να κάνει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Άρα, εκ των πραγμάτων, μας ανοίγεται ένας σημαντικός χώρος. Έχουμε τρία χρόνια να ανασκουμπωθούμε και να πάμε μπροστά. Στόχος μας στρατηγικός, πολιτικός και ψυχολογικός ήταν να γίνουμε δεύτερο κόμμα, όπως είχε τεθεί από τον Πρόεδρο, ο οποίος είχε πει ότι αν είμαστε τρίτο κόμμα θα είναι πολιτική ήττα. 

Προσωπικά, δεν το θεωρώ πολιτική ήττα, αλλά ότι δεν βρισκόμαστε εκεί που θέλαμε και αυτό χρειάζεται μια διαδικασία αποτύπωσης του αποτελέσματος, η οποία πρέπει να γίνει με κλειστά όργανα.

– Ο λόγος της παρέμβασής μου (σχετικά με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής) αφορούσε το ότι δεν γινόταν να συνεχίζονται οι δηλώσεις ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σε αυτές τις εκλογές ήταν η Αττική, ενώ αυτό αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα. Η πραγματικότητα είναι ότι στην Αθήνα και στην Αττική, ανεβήκαμε ποσοστιαία περισσότερο από τις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ειδικά η Αθήνα, είναι η μόνη Περιφέρεια που αυξήσαμε τον απόλυτο αριθμό ψήφων που πήραμε ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Εάν είχαμε πετύχει τον ίδιο στόχο και στις άλλες Περιφέρειες, θα ήμασταν δεύτερο κόμμα.

– Όταν η κριτική γίνεται εκτός οργάνων και χωρίς να κοιτάμε τα νούμερα, τότε οδηγεί σε διχασμό, ενώ η κριτική που γίνεται συντεταγμένα, οδηγεί σε ενότητα. Αν δεν κάνουμε μια σωστή αποτύπωση του αποτελέσματος και δεν δούμε πραγματικά τι έφταιξε, δεν έχει νόημα να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα. Δεν είναι ώρα για υποψηφιότητες, είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή. Εάν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής συνεχίσει να πορεύεται έτσι, χωρίς να κάνει μια απόλυτη καταγραφή τού τι πήγε λάθος και τι πρέπει να διορθώσουμε, όποιος και να βγει αρχηγός, θα συνεχίσει σε έναν λανθασμένο δρόμο.

– Η ομάδα που νικά είναι μια ομάδα που έχει αρχηγό και που μπορεί να στηρίξει ένα πρόγραμμα που κατανοεί την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Πρέπει πραγματικά να φύγουμε μπροστά. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε συντεταγμένο απολογισμό, όπου θα κριθούν οι πάντες. Δεν γίνεται να εστιάσουμε μόνο σε ένα πράγμα, όπως με τις δηλώσεις των πρώτων τριών ημερών. Χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται να ξέρουμε όλοι τι μας γίνεται.

-Το γεγονός ότι κερδίσαμε τον Δήμο στην Αθήνα, ήταν μια επιτυχία αυτού του χρόνου, που πρέπει να καταγραφεί. Είμαι Βουλευτής ενός χρόνου κατά τη διάρκεια του οποίου εκλέξαμε Δήμαρχο και προσθέσαμε 1000 ψήφους. Δεν είναι τεράστιο ποσοστό, ούτε πανηγυρίζουμε, αλλά αν κάναμε το ίδιο πράγμα σε όλη την Ελλάδα, θέτοντας αριθμητικούς και όχι ποσοστιαίους στόχους, θα ήμασταν δεύτεροι.

-Στο αν γίνεται να υπάρξει συνεργασία με άλλα κεντροαριστερά κόμματα, όπως το μοντέλο που ακολουθήθηκε στον Δήμο της Αθήνας, υπάρχει μια πυραμίδα: κάθε κόμμα έχει το όραμα του, έχει τις θέσεις του που απορρέουν από το όραμά του και έχει τις προτάσεις που απορρέουν από τις θέσεις του. Αυτό είναι ένα από τα βασικά που χρειάζεται ένα κόμμα για να πάει μπροστά σε επίπεδο προτάσεων. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πάντα πίστευε στην χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, στην τελευταία του Κυβέρνηση, προσπάθησε να χειραγωγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχουμε διαφορετικές φιλοσοφίες. Το γεγονός ότι συμφωνήσαμε σε προτάσεις, όπως μπορεί να συμφωνήσουμε αύριο στη Βουλή, δεν σημαίνει ότι είμαστε δύο ίδια κόμματα.

– Ένας από τους στόχους για τους οποίους όλοι αγωνιούμε αυτήν τη στιγμή, είναι τα φαινομενικά μικρότερα και ανοργάνωτα κόμματα να γίνουν ένας θεσμός ο οποίος λειτουργεί από «πάνω» μέχρι «κάτω» σωστά, φέροντας το τρίπτυχο «Πρόεδρος – Ομάδα – Πρόγραμμα». Να γίνουμε ένα κόμμα το οποίο μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα. Αυτό, δεν σημαίνει πως πρέπει, αλλά σίγουρα μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε και μόνοι μας.

Πηγή:  «OPEN»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου