Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Η ΕΕ δεν κατάφερε ???

  Να Aντιμετωπίσει την κρίση

 

Ευθύνες στην ΕΕ ότι καθυστέρησε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και ότι ήταν πάντα ένα βήμα πίσω από τις αγορές, 
 επέρριψε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μίλησε στη συνάντηση ηγετών Σοσιαλιστικών Κομμάτων της ΝΑ Ευρώπης που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στην οικονομική κρίση στη Ελλάδα και στις προσπάθειες της κυβέρνησης του να την αντιμετωπίσει. Έκανε μνεία στο χρέος που κληρονόμησε από την κυβέρνηση της ΝΔ, ανέφερε ότι
η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ βρέθηκε κάτω από μεγάλη πίεση, γιατί έπρεπε σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας, ενώ σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις και η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι και σήμερα το μεγαλύτερο ζήτημα για την Ελλάδα.
Μίλησε, ακόμα, για το κλίμα αβεβαιότητας, για το οποίο είπε ότι είναι πιο επικίνδυνο από τη λιτότητα, επειδή οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν, οι τράπεζες δεν δανείζουν και δεν γίνονται επενδύσεις, ούτε από Έλληνες ούτε από ξένους.
Εκτός από την Ελλάδα και στην Ισπανία και στην Ιταλία πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε ο κ. Παπανδρέου και παρατήρησε πως η Ελλάδα έχει πρόβλημα, όμως δεν είναι αυτή το πρόβλημα, αλλά το αν θα έχουμε μια ισχυρή πολιτικά και οικονομικά ΕΕ.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, θα είναι σημαντική η συνεισφορά των Σοσιαλιστικών Κομμάτων. Μέσα από την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών θα αντιμετωπιστεί και η άνοδος του ρατσισμού και εθνικισμού στην ΕΕ και τις κοινωνίες μας, ένα φαινόμενο που είναι συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, αναφέροντας ειδικά τη λειτουργία των ΜΜΕ, για τα οποία είπε ότι πολλές φορές είναι αιχμάλωτα μεγάλων συμφερόντων.
Απευθυνόμενος στους ηγέτες Σοσιαλιστικών Κομμάτων της ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι το 2013 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη (Χαλκιδική), στην οποία είχε τεθεί το ζήτημα της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και απάντησε στον προβληματισμό σχετικά με το αν πρέπει να ενταχθούν ή όχι στην ΕΕ, που αναπτύχθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι πρέπει να ενταχθούν οι εν λόγω χώρες στην Ένωση, να παραμεριστούν οι διαφορές και οι διαμάχες και να επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο πρώην πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Εντι Ράμα, η αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από το Κόμμα SDSM της ΠΓΔΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βουλγαρίας Γκιόργκι Αναστάσοβ, ο αντιπρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκιόργκι Πιρίνσκι, η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας Κορίνα Κρετού και ο γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λούις Αγιάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου