Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Με τη δήλωση Αβραμόπουλου ?

Πνίγηκαν στα ρηχά !!


Αναταραχή προκάλεσε μια δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, 
στο vima.gr, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα είναι εκείνος που θα προταθεί για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου. Η δήλωση του κ. Αβραμόπουλου έχει ως εξής:
«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ τώρα από υπουργός, κανένας άλλος επίτροπος ο οποίος είναι υπουργός παραιτήθηκε από τη θέση του, θα παραμείνω στη θέση μου ως τα μέσα Οκτωβρίου».
Φαίνεται ότι η δήλωση αυτή δεν άρεσε στον κ. Σαμαρά, που ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να ανασκευάσει,
δημιουργώντας μια καθόλου σοβαρή εικόνα για την κυβέρνηση, η οποία έδειξε να πνίγεται σε μια κουταλιά νερό. Υποτίθεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος για να κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση, είχε συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά ότι δεν θα παραιτηθεί τώρα ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είχε γίνει.
Εκτός κι αν ο υποψήφιος για την Κομισιόν προέβη στη δήλωση χωρίς να έχει αποσπάσει  παρόμοια υπόσχεση από τον πρωθυπουργό και την έκανε προκειμένου να ασκήσει πίεση για την παραμονή του στο υπουργείο Άμυνας μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, κάτι που εκνεύρισε τον κ. Σαμαρά, που του ζήτησε να προβεί σε διάψευση.
Έτσι ο υπουργός Άμυνας προέβη σε δήλωση στο ΑΠΕ, μέσω συνεργατών του, ότι ουδέποτε έκανε οποιαδήποτε δήλωση. Με αποτέλεσμα και το vima.gr να αποσύρει το ρεπορτάζ του και να το αντικαταστήσει με άλλο, από το οποίο, πάντως, δεν απουσιάζει η πληροφορία του προηγούμενου ρεπορτάζ, σύμφωνα με την οποία ο κ. Αβραμόπουλος θα αποχωρήσει από το υπουργείο Άμυνας στα μέσα Οκτωβρίου. Από αυτό συνάγεται ότι μάλλον ο κ. Σαμαράς ενοχλήθηκε από την κοινοποίηση ενός θέματος της δικής του αρμοδιότητας από τον κ. Αβραμόπουλο και δημιούργησε ολόκληρο ζήτημα.
Το παρασκήνιο
Το τελευταίο διάστημα (4-5 ημέρες) είχε αρχίσει να διοχετεύεται στα δημοσιογραφικά γραφεία πληροφορία σύμφωνα με την οποία η πιθανότερη υποψηφιότητα για τη νέα Κομισιόν είναι αυτή της Μαρίας Δαμανάκη, με την ισχυρή υποστήριξη του αντιπροέδρου Βαγγέλη Βενιζέλου και την αποδοχή της από τον πρωθυπουργό και για να υπάρξει από προσανατολισμός δινόταν και μια δεύτερη πληροφορία, ότι η πρώτη πληροφορία προερχόταν από το Μέγαρο Μαξίμου.
Στην πραγματικότητα το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη δεν «έπαιξε» ποτέ, απλά λειτούργησε ένας μηχανισμός δημοσίων σχέσεων, εν αγνοία του Μεγάρου Μαξίμου και πιθανότατα και του Β. Βενιζέλου, το όνομα του οποίου χρησιμοποιήθηκε από τον ανωτέρω μηχανισμό, τον οποίο είχαν “στήσει” φίλοι και υποστηρικτές της κ. Δαμανάκη, με ισχυρή οικονομική επιρροή και επιρροή στα ΜΜΕ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η κ. Δαμανάκη και οι φίλοι της φρόντισαν να θέσουν σε κίνηση τον μηχανισμό, όταν εκείνη βρισκόταν στο Λονδίνο για να παντρέψει την κόρη της.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο κ. Σαμαράς είχε καταλήξει στην υποψηφιότητα Αβραμόπουλου πριν αρχίσουν οι συγκεκριμένες διαρροές. Για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός ενημέρωσε σχετικά τον υπουργό Άμυνας την περασμένη Δευτέρα και εκείνος επιφυλάχθηκε να απαντήσει, θέλοντας, πρώτα, να ζυγίσει τα πράγματα και όταν τον ρωτούσαν αν θα είναι αυτός ο υποψήφιος Επίτροπος, απαντούσε ότι δεν έχει ιδέα και ότι δεν του έγινε κάποια πρόταση, για να κερδίσει το χρόνο που χρειαζόταν.
Η κίνηση του κ. Σαμαρά να βάλει Επίτροπο τον κ. Αβραμόπουλο, έχει τρία χαρακτηριστικά.  Πρώτο, δεν ήθελε τη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προσφέρθηκε να είναι εκείνη. Δεύτερο, εφόσον απέρριψε τη Ντόρα, έπρεπε να βρει κάποιο ισοϋψές πολιτικό στέλεχος. Και, τρίτο, διότι αντιμετώπιζε την απειλή κήρυξης casusbelli, από βουλευτές και υπουργούς της ΝΔ, οι οποίοι ήθελαν μόνο γαλάζιο Επίτροπο.
Από την πλευρά της κ. Δαμανάκη λεγόταν, από τις διαρροές, το ίδιο διάστημα, ότι την υποψηφιότητά της προωθούσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της νέας Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και άλλοι Επίτροποι. Πάντως, είναι γεγονός ότι κανένας άλλος Έλληνας Επίτροπος δεν είχε δεύτερη θητεία στο παρελθόν. Επίσης, το ίδιο διάστημα, ακούγονταν και άλλα  ονόματα, όπως της Νίκης Τζαβέλα, όλα αυτά για να ασκηθεί πίεση στον Αντ. Σαμαρά και να ανακαλέσει μια απόφαση την οποία πήρε από κοινού με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος δεν έφερε την παραμικρή αντίρρηση για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, παρά τα όσα είχαν ακουστεί περί δυσαρέσκειας του αντιπροέδρου λόγων των φιλοφρονήσεων που είχε ανταλλάξει ο υπουργός Άμυνας με τον κ. Τσίπρα κατά τη συζήτηση του θέματος των υποβρυχίων. Οι κακεντρεχείς λένε ότι υπήρξε πλήρης παράδοση του κ. Βενιζέλου στη θέληση του κ. Σαμαρά.
 πηγή :agenda-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου