Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Καρναβάλι :



Μεγάλες Αποκριές..!! 




 Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις (3) εβδομάδες πριν από την Καθαρά 

Δευτέρα οπότε και αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή.

Ανάλογη με την ελληνική λέξη «Αποκριά» είναι και η λατινική λέξη «Καρναβάλι» (Carnevale, από τις λέξεις Carne = κρέας και Vale = περνάει)

Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής (Μεγάλες Αποκριές).

Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και «Προφωνή», επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες.

Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται «Κρεατινή ή της Κρεοφάγου», επειδή καταναλώνεται κρέας και δεν έχουμε νηστεία ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή.

Την Πέμπτη ημέρα της εβδομάδας αυτής γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη και συνεχίζει με το Ψυχοσάββατο.

Η Κυριακή της δεύτερης εβδομάδας (Μικρές Αποκριές) ονομάστηκε «της Απόκρεω», επειδή είναι η τελευταία ημέρα κρεοφαγίας για τους Χριστιανούς.

Η τρίτη εβδομάδα λέγεται «Τυρινή ή της Τυροφάγου», επειδή γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αβγού, των ψαριών και φυσικά του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία.

Την Κυριακή της Τυροφάγου (Μεγάλες Αποκριές) κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και αναβιώνουν παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα σε όλη την Ελλάδα.

Από την τέταρτη εβδομάδα, που ξεκινά με την Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή με την αυστηρότατη νηστεία της.

Ειδικά, η γιορτή της Κυριακής των Μεγάλων Αποκριών εντάσσεται στην ομάδα των κινητών γιορτών που η ημερομηνία εορτασμού (πχ 17/03/2024), είναι εξαρτώμενη από το πότε είναι η πρώτη εαρινή πανσέληνος που καθορίζει την εορτή του Πάσχα.


Πηγή: Helppost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου