Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ
Κυρίες και Κύριοι,
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Συμπολιτεία Ολυμπίας για αυτό το βραβείο, το οποίο επιθυμώ να αφιερώσω σε όλους όσους αγωνίζονται για να κρατήσουν ζωντανή τη φιλοσοφία και τις αξίες της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Οι κοσμογονικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν δημιουργήσει ανατροπές και προκλήσεις.
Τις έχει βιώσει ιδιαίτερα έντονα η Ολυμπιακή οικογένεια, αλλά και όλος ο χώρος του αθλητισμού.
Στη χώρα μας, σε πνεύμα συναίνεσης με τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών, κατορθώσαμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα.
Είναι σημαντικό το γεγονός, ότι μπορέσαμε έστω και περιορισμένα να βρεθούμε σήμερα εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας και αγωνιστικότητας.
Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας προέρχεται από μια βαθιά φιλοσοφική αντίληψη:
Η πίστη στις δυνάμεις του ανθρώπου, δοξάζεται μέσα από τα επιτεύγματα του στην άθληση και στη δημιουργία.
Αυτή η δοξασία αποτελούσε ταυτόχρονα και αποστροφή προς στη βία.
Πως να δοξάζεις τις αρετές, την έκφραση, τη δημιουργικότητα, την ομορφιά του ανθρώπου και παράλληλα να πρεσβεύεις την καταστολή και τη βία απέναντί του;
Η Ελλάδα έπαιξε κομβικό ρόλο στην αναβίωση της αρχαίας αυτής παράδοσης το 1896.
Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι, από τους ιδρυτές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, πολλοί ήταν νομπελίστες της ειρήνης.
Πίστευαν, όπως και οι αρχαίοι, ότι η συνάντηση των λαών μέσα από ευγενείς αγώνες, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην παγκόσμια Ειρήνη.
Με τον χρόνο όμως, η βασική παράδοση των αγώνων έτεινε να υποβαθμίζεται ή να χάνεται και να κυριαρχεί το θέαμα και μαζί η εμπορευματοποίηση των αγώνων.
Λίγο μετά την επιλογή της Αθήνας για τους αγώνες του 2004, θέλοντας να επανέλθει το ελληνικό πνεύμα του βασικού στόχου των αγώνων, δηλαδή, της Εκεχειρίας και της Ειρήνης, προσέγγισα τη ΔΟΕ με στόχο να δημιουργηθεί μια σταθερή δομή για την ιδέα αυτή.
Έτσι, στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας, ελήφθη η σχετική απόφαση για το Ίδρυμα και το Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
Κέρδισε ξανά αυτή η αρχαία ελληνική ιδέα πάλι έδαφος.
Καθιερώθηκε ότι, κάθε πόλη που ζητά να οργανώσει Αγώνες, θα πρέπει στον φάκελο που καταθέτει να περιλαμβάνει σημαντικές ενέργειες γύρω από δράσεις για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.
Με συγκίνηση θυμάμαι τη στιγμή που ο Νέλσον Μαντέλα υπέγραψε τη Διακήρυξη της Εκεχειρίας, όπως και τόσες άλλες σημαντικές προσωπικότητες από όλες τις ηπείρους. Ακόμα περισσότερο, όταν ηγέτες χωρών με αντιπαλότητες ή και συγκρούσεις, συνυπέγραφαν αυτήν τη Διακήρυξη.
Όπως ο Γιάσερ Αραφάτ και ο Σιμόν Πέρες.
Για να αντιληφθούμε πόσο δρόμο έχουμε διανύσει, ας σταθούμε στην έκκληση που απηύθυνε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να γίνει η πανδημία ευκαιρία για τερματισμό των συγκρούσεων και την παγκόσμια εκεχειρία.
Ο μόνος πόλεμος που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί είπε, είναι ενάντια στον Covid19.
Η έκκληση του βρήκε ανταπόκριση σε πάνω από 70 κράτη και οργανισμούς αλλά και στις αντιμαχόμενες πλευρές εμπόλεμων περιοχών.
Η αρχαία έννοια της Εκεχειρίας, ήταν πηγή έμπνευσης και για πολλές από τις πρωτοβουλίες που πήρα ως Υπουργός Εξωτερικών, ως Πρωθυπουργός αλλά και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που και ο σημερινός Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, ο φίλος Τόμας Μπαχ, πιστεύει βαθύτατα στην Ολυμπιακή Εκεχειρία.
Πέρυσι είχαμε και την ευκαιρία να τον βραβεύσουμε για ό,τι κάνει για την ειρήνη στον κόσμο - ειδικά μετά τις άοκνες προσπάθειές του για την Νότια και τη Βόρεια Κορέα.
Έχοντας πια ισχυρά θεμέλια, μπορούμε να κάνουμε το μήνυμα μας ακόμη πιο ηχηρό.
Ως Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία της Συμπολιτείας Ολυμπίας αναφορικά με το Μονοπάτι της Εκεχειρίας.
Έχουμε σταθεί αρωγοί σε μία προσπάθεια, που δεν έχει τοπικά χαρακτηριστικά, παρότι επιχειρεί να αναδείξει μία περιοχή την οποία πιστεύεται ότι στα αρχαία χρόνια ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας πρώτα εναποθέσει τα όπλα τους.
Η προσπάθεια πάντως η δική σας, αυτή, για την οποία συγχαίρω όλους τους συντελεστές αλλά με ιδιαίτερη μνεία στη Σοφία Κοντογιάννη και την ομάδα της, απέκτησε διεθνή απήχηση από την πρώτη χρονιά.
Ευχαριστώ και πάλι, με την πεποίθηση ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας θα μπορέσουμε να πετύχουμε πολλά ακόμη, με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου